Passivt försteg                                            

 

Kan du undvara tonkontroller, har korta signalkablar (under 1,5 m) och hyfsat hög ingångsimpedans på slutsteget? Då kan ett passivt försteg vara ett utmärkt alternativ till en vanlig aktiv förförstärkare. Du har säkert hört och sett uttrycket "CD-direkt", det är precis vad det handlar om här och passar synnerligen bra till rörslutsteg. En CD-spelare av senare årsmodell har har tillräckligt hög utsignal för att styra ut de flesta slutsteg på marknaden. Det enda problemet är att förhållandet mellan signalkällan (CD-spelaren) och effektförstärkaren inte bör vara mindre än 1:5. Dvs om utgångsimpedansen hos CD-spelaren är 1 kohm bör slutstegets ingångsimpedans inte vara mindre än 5 kohm. I annat fall riskerar man diskantfall.


I det här exemplet sitter det en volymkontroll och en ingångsväljare (tre ingångar). Såväl plus som minus-ledare är separerade från varandra vid ingångsväljaren. Ingen risk för överhörning!

Det kan vara svårt att få tag i bra potentiometrar till volymkontrollen. ELFA har ett billigt och bra alternativ i Alps RK 18 (stereo) för ca 90 kr. Den är särskilt framtagen för audiobruk och sitter monterad i flera välkända (och dyra) fabrikstillverkade förstärkare. Lämpligt värde ligger kring 20k -50 kohm. Varför inte bygga en själv?

Program för beräkning av volympot.  DACT Attenuation Curve Calculator

En billig vridströmställare kostar ca 25 kr och den fungerar alldeles utmärkt men vill du ha bättre kvalitet och framför allt längre livslängd, rekommenderas en lite dyrare variant, t. ex. ELMA typ 01. Komplettera med två rattar, ingångs kontakter och en låda, det är allt.

Vill du veta hur man fixar till en snygg frontpanel?   

 return.gif (1030 bytes)